среда, 14 апреля 2021 г.

 14.04.2021 р.

9 клас. Тема. Національна безпека України.


Уявіть ситуацію. Ваша сім’я вирішила придбати нове житло. За якими критеріями ви будете його обирати, щоб забезпечити різні види безпеки?
1.      Права та свободи людини
(Для того щоб людина могла існувати як біологічна жива істо­та, їй потрібна можливість мати їжу, одяг, житло. Оскільки людина живе у суспільстві, їй, як члену суспільства, необхідно мати змо­гу вчитися, працювати, бути вільною і рівноправною з усіма ін­шими людьми. Їй потрібні також можливість брати участь у житті цієї держави, вимагати від держави захисту від будь-яких посягань тощо. 
Права людини  - можливість людини мати певні матеріальні, соціальні, культурні і духовні блага, які необхідні їй для нормаль­ного існування і розвитку.
Кожній людині належать певні права без огляду на час і місце, в якому вона живе, а також віросповідання, колір шкіри, похо­дження, національність.
Кожна людина є вільною, тобто в демократичній державі їй дозволено все, чого не забороняє закон.
Всі люди є рівні у правах, а тому не можуть бути дискриміно­вані на підставі свого походження, поглядів, соціального статусу, а також з огляду на свої риси, такі як вигляд, стать, расу.
Права людини є непорушні, це означає, що жодна влада не може їх відібрати. Органи влади мусять гарантувати дотримання прав і свобод у державі.
Права людини стосуються різних сфер життя і діяльності лю­дей, зокрема:
·         Особисті права стосуються охорони приватного життя особисто­сті, її свободи, безпеки, власності.
·         Політичні права – це права, якими користується людина, як учас­ник громадського життя, і які пов'язані з участю громадян у вико­нанні та контролюванні влади.
·         Економічні права стосуються людини, як учасника господарсько­го життя: права власності й праці, право на страйк тощо.
·         Соціальні права зобов'язують державу до створення умов гідного рівня життя, охорони здоров'я і соціального забезпечення.
·         Культурні права включають право на навчання і участь у культур­ному житті.
В юридичній літературі поряд зі словами «права людини» ви можете зустріти поняття «свободи», наприклад свобода слова, свобода думки тощо. Право є тим, реалізацію чого держава гарантує, свобода ж є простором, в який державі не можна втручатися. Свобода – необхідна умова розвитку особистості. Тому кажуть «права і свободи людини».
2. Поняття «безпека». Основні аспекти безпеки людини
Безпека людини – це забезпечення захисту фундаментальних прав і свобод, що становлять основу життя людини. Поняття «безпека» визначається як захищеність суспільства, особистості, держави від небезпек, загроз та надзвичайних ситуацій.
Небезпеки, створені самою людиною, різноманітні. Війни, тероризм, злочини, СНІД, голод, наркоманія, техногенні катастрофи – і це ще далеко не весь перелік.
Важливою ознакою якості життя є захищеність людини від різних небезпек і загроз. Існують різні аспекти безпеки людини.
Запитання
Уявіть собі, що перед вами «дерево безпеки людини» і ви маєте можливість наростити на ньому свою гілочку або листочок, тобто додати свою думку з приводу даного питання. Які аспекти безпеки людини ви могли б виділити?
 Отже, можна виділити такі найважливіші аспекти безпеки людини:
·         Екологічна безпека передбачає захист від екологічних катастроф та екологічного забруднення, наявність чистого повітря й води; можливість проживання в екологічно чистому середовищі й придбання екологічно безпечної їжі.
·         Економічна безпека означає забезпеченість доходом, достатнім для задоволення насущних потреб.
·         Продовольча безпека — доступність основних продуктів харчування.
·         Суспільна й культурна безпека передбачає захист культурного різноманіття й суспільного розвитку від руйнівних тенденцій.
·         Особиста безпека — це свобода й захист людини від загроз насильства.
·         Політична безпека пов'язана з можливістю жити в тому суспільстві, що визнає основні права людини.
·         Безпека для здоров'я означає можливість жити в безпечному для здоров'я довкіллі, доступність ефективного медичного обслуговування.
3. Створення безпечних умов існування з урахуванням індивідуальних особливостей
Загроза – це сукупність умов та чинників, що створюють небезпеку для життєво важливих інтересів особистості, суспільства, держави.
Для створення умов, безпечних для життя та існування, слід максимально знизити загрози й ризики, враховуючи те, що вони будуть різними у зв'язку з індивідуальними особливостями людей:
1.      Деякі загрози однакові для всіх людей, наприклад тероризм, екологічні катастрофи, злочин­ність, хвороби.
2.      Інші загрози можуть становити небезпеку для певної груп людей, наприклад, насильство над жінками й дітьми.
3.      Є загрози тривалі й короткочасні, глобальні й регіональні, природного характеру й антро­погенного.
4.      Одним загрозам можна запобігти повністю, іншим — тільки частково, третім — неможливо запобігти зовсім, наприклад землетрусу.
Кожна людина повинна передбачити небезпеки і готуватися до них заздалегідь, бути готовою протистояти будь-якій небезпеці та дотримуватися основних правил безпеки:
1.      Передбачувати та розпізнавати небезпеки і по можливості уникати їх.
2.      Знати небезпеки навколо і власні можливості.
3.      За необхідності діяти швидко і грамотно, виконуючи правила щодо збереження свого житія.
Сучасна людина повинна навчитися аналізувати джерела та причини виникнення небезпек, передбачувати їх появу, оцінювати її вплив на людину та довкілля. Усе це дозволить мінімізувати помилкові дії людини, своєчасно попередити загрозу для безпеки людини, пом'якшити негативні наслідки або запобігти їм.
Для одержання своєчасної інформації про загрози створена система своєчасного попередження — моніторинг безпеки людини.
Наприклад, при оцінці економічної безпеки пер­шочергове значення мають показники безробіття. Безробіття — це один з головних індикаторів економічної безпеки людини. Добре оплачувана робота є головною умовою запобігання загрози бідності та її наслідків.
Загроза продовольчої безпеки оцінюється на основі аналізу добового споживання калорій, за допомогою індексу виробництва продуктів харчу­вання на душу населення та інших показників.
Військові та бойові дії (війни між державами, етнічні, релігійні, полі­тичні конфлікти із застосуванням військової сили) також становлять без­посередню небезпеку для життя людини.
Загрози політичної безпеки характеризуються політичними переслідуваннями, катуваннями, жорстоким поводженням, репресіями з боку держави стосовно окремих осіб і груп.
Загрози культурної й суспільної безпеки викликають руйнування традиційних спільнот — сім'ї, громади, організації, етнічної групи. Зменшен­ня культурного різноманіття має безліч негативних наслідків для прогресу розвитку суспільства.
Загроза екологічної безпеки визначається рівнем радіаційного, хіміч­ного або забруднення навколишнього середовища геомагнітними й електромагнітними випромінюваннями.
До загроз безпеки здоров'я належать неповноцінне харчування, небезпечні для здоров'я умови праці, малі й нестабільні доходи, бідність, зни­ження доступу до ефективного медичного обслуговування.
Загрози особистої безпеки пов'язані з природними й техногенними аваріями та катастрофами, ризиком нещасних випадків на виробництві, на транспорті, у побуті, на дорогах. Ріст злочинності також є чинником загрози особистої безпеки.
Для забезпечення безпеки людини створені міжнародні й вітчизняні організації, які спільно діють і здійснюють загальні проекти.
Безпека людини — це найважливіший аспект якості життя. Оцінюю­чи загрози, запобігаючи їм, можна створювати безпечні умови для життя, враховуючи індивідуальні особливості кожної людини.
 (Питання для повторення)
1.      Які права має людина?
2.      Що означає поняття «безпека людини»?
3.      У чому полягає економічна безпека?
4.      У чому полягає екологічна й продовольча безпека?
5.      Які загрози безпеці людини ви знаєте?
6.      У чому полягає моніторинг безпеки людини?
7.      Із чим пов'язані загрози особистій безпеці?
8.      Яку роль відіграє сама людина в попередженні небезпеки?
  1. Що ви можете зробити, щоб забезпечити власну безпеку?
Економічну
я можу →
1) ________________________________________
2) ________________________________________
3) ________________________________________
4) ________________________________________
Політичну
я можу →
1) ________________________________________
2) ________________________________________
3) ________________________________________
4) ________________________________________
Екологічну
я можу →
1) ________________________________________
2) ________________________________________
3) ________________________________________
4) ________________________________________
Громадську
я можу →
1) ________________________________________
2) ________________________________________
3) ________________________________________
4) ________________________________________
Продовольчу
я можу →
1) ________________________________________
2) ________________________________________
3) ________________________________________
4) ________________________________________
Особисту
я можу →
1) ________________________________________
2) ________________________________________
3) ________________________________________
Домашнє завдання
Прочитати 28  параграф підручника, відповісти на запитання після параграфа.

Комментариев нет:

Отправить комментарий