среда, 14 апреля 2021 г.

 14.04.2021


8 клас.Тема. Правова відповідальність неповнолітніх.

Правопорушення і відповідальність за них
Правопорушення — вчинки людей, що порушують Конституцію держави, її закони чи підзаконні акти. Розрізняють такі види правопорушень:
  • дисциплінарні проступки (спізнення на роботу, порушення дисципліни, пропуск занять чи роботи без поважної причини, порушення інших трудових чи службових обов’язків);
  • цивільно-правові, або майнові, правопорушення (пошкодження чи знищення чужого майна);
  • адміністративні проступки (порушення Правил дорожнього руху, несплата за проїзд у транспорті, розпалювання багаття на шкільному подвір’ї, у парку чи іншому забороненому місці);
  • кримінальні правопорушення, які є найтяжчими і в законодавстві називаються злочинами (крадіжки, нанесення тілесних ушкоджень та інші).
1. Пригадайте випадки, коли ви порушили правила поведінки вдома, у школі або інших громадських місцях.
2. Проаналізуйте:
  • Що конкретно сталося?
  • Що ви відчували, порушуючи правила?
  • Які наслідки мали ці порушення?
  • Як ви діятимете наступного разу у подібних ситуаціях?
Чому люди вчиняють правопорушення? В одному випадку — з економічних причин. Наприклад, людина краде, бо не може знайти легальний заробіток, щоб прожити. В іншому — через недосконале законодавство. Але найчастіше причинами правопорушень є недоліки у вихованні, вживання алкоголю чи наркотиків, залучення до небезпечної компанії.
Здебільшого правопорушення — це не лише нехтування законом, а й вчинки, які заподіюють шкоду іншим людям чи організаціям. Тому держава не тільки проводить профілактику правопорушень, а й карає правопорушників, притягує їх до відповідальності.
Відповідальність — визначені законом дії стосовно порушників закону. Відповідно до видів правопорушень виокремлюють і види відповідальності.
Так, за дисциплінарний проступок людину можуть притягнути до дисциплінарної відповідальності (зробити попередження, запис у щоденнику, винести догану чи звільнити з посади).
За пошкодження чужого майна настає цивільно-правова відповідальність — відшкодування заподіяних збитків.
За адміністративні проступки існує відповідальність у формі адміністративних стягнень — офіційного попередження (як позначка в талоні попереджень), штрафу, позбавлення спеціальних прав (наприклад, посвідчення водія), адміністративний арешт до 15 діб (застосовується з 18 років).
За злочини встановлено кримінальну відповідальність у вигляді штрафу, заборони здійснювати певну діяльність, громадських чи виправних робіт, арешту, обмеження волі, тимчасового або довічного позбавлення волі.
Чи знаєш ти, що...
Наприкінці XIX ст. відомий італійський кримінолог Чезаре Ломброзо висловив думку, що той, хто скоює злочин, є злочинцем від народження.
Відтоді вчені намагаються довести чи спростувати зв’язок між генетичними особливостями людини та її схильністю до вчинення правопорушень. Але до цього часу немає переконливих доказів чи спростувань такого зв’язку.
Особливості кримінальної відповідальності неповнолітніх
Неповнолітні — особи, яким не виповнилося 18 років. Законом визначено, що людина підпадає під кримінальну відповідальність з 16 років, а за тяжкі злочини, небезпека яких зрозуміла навіть підліткам, кримінальна відповідальність настає з 14 років. Проте вона відрізняється від кримінальної відповідальності повнолітніх, адже здебільшого має на меті не покарання, а виховання.
Найпоширенішими злочинами серед підлітків є крадіжки, знищення або пошкодження чужого майна, хуліганство, насилля (бійки чи зґвалтування). Обставини, що обтяжують відповідальність, — скоєння злочину навмисно, у групі або в нетверезому стані.
Кримінальна відповідальність неповнолітніх
Незнання законів не звільняє тебе від відповідальності!
Відповідальність за пошкодження майна
Знищення або пошкодження чужого майна — поширене правопорушення серед підлітків, за яке настає кримінальна і цивільна відповідальність. Кримінальний кодекс передбачає різну відповідальність за навмисні і ненавмисні дії.
Навмисне знищення або пошкодження майна карається найсуворіше, з 14-річного віку. За заподіяння значної шкоди передбачено штраф, виправні роботи або позбавлення волі до 3 років. Значна шкода — вартість вище певної межі або суттєві для власника матеріальні збитки. Те саме, вчинене шляхом підпалу, вибуху, або таке, що заподіяло особливо велику шкоду чи має тяжкі наслідки, карається позбавленням волі до 15 років.
Особливо велика шкода — це, наприклад, виведення з ладу підприємства, ліній електропостачання, газопроводу, залізниці, знищення пожежею лісового масиву. Тяжкі наслідки — заподіяння тілесних ушкоджень або значних матеріальних збитків.
Ненавмисне знищення чи пошкодження чужого майна може статися через необережність. Кримінальну відповідальність за це передбачено лише з 16 років у випадку людських жертв або особливо великої матеріальної шкоди.
Згідно з Цивільним кодексом України особа, яка знищила чи пошкодила чуже майно (не має значення, навмисно вона це зробила чи з необережності), зобов’язана відшкодувати власникові матеріальні збитки.
Якщо тебе затримала поліція
Кожен може опинитись у ситуації, коли його затримала поліція. Найчастіше це буває з двох причин: людина вчинила правопорушення або її у чомусь підозрюють (наприклад, схожа на того, хто перебуває в розшуку). Якщо ти вчинив незначне правопорушення (перейшов дорогу в недозволеному місці), намагайся врегулювати конфлікт одразу. Поводься спокійно і доброзичливо, переконай поліцію, що ти не агресивний, а правопорушення вчинив випадково: замислився, не помітив переходу.
У разі серйозного конфлікту з правоохоронцями слід скористатися допомогою адвоката. Він пояснить твої права, запропонує план дій, розповість про їх наслідки. Адвокат має право бути присутнім на допитах, виступати від твого імені в суді, вести переговори зі свідками, отримувати всі необхідні у справі документи. Однак послуги приватного адвоката платні, і якщо справа тривала і складна, твоїм батькам доведеться витратити чимало коштів. Можна скористатись і послугами адвоката, якого наймає держава. Але за державний гонорар не кожен адвокат приділятиме твоїй справі достатньо уваги. Тому люди частіше намагаються найняти незалежного захисника.
Співробітники поліції мають право:
• Перевірити документи. При цьому вони звернуть увагу на твою зовнішність (неохайний вигляд скоріш за все викличе підозру) і поведінку (нервозність, а тим паче грубість і демонстративна неповага можуть посилити підозру, стати приводом для затримання).
• Затримати і доправити у відділення поліції для встановлення особи чи за підозрою (якщо ти не мав при собі документів або схожий на особу, яка перебуває в розшуку).
• Провести обшук і зареєструвати затримання. Реєстрація у книзі затриманих — у твоїх інтересах, навіть якщо не хочеш, щоб про це дізналися. За життя, здоров’я і майно затриманого відповідає відділення поліції, і якщо там станеться неприємний інцидент, то запис у книзі реєстрації буде доказом того, що тебе затримували.
• Отримати від тебе пояснення, але тільки у присутності твоїх батьків.
Співробітники поліції зобов’язані:
• Повідомити твоїх батьків чи опікунів про затримання. Обов’язково скористайся цією можливістю. Батьки не дозволять скривдити тебе, а за потреби знайдуть адвоката.
• Відпустити через 3 години, якщо за тобою немає серйозної провини.
Профілактика підліткових правопорушень
Люди в Україні, як і в багатьох інших країнах світу, стурбовані зростанням підліткової злочинності. Для її профілактики пропонують різні заходи. Наприклад, у всіх американських штатах існують закони про комендантську годину для підлітків, що обмежують час перебування підлітків до 16 років надворі без супроводу дорослих у будні з 23-ї, а у вихідні з 24-ї години до 6-ї години ранку. Батьки підлітків-порушників мусять сплатити штраф. Чи потрібні такі закони в Україні?
До наступного уроку (§ 26) за матеріалами ЗМІ або Інтернету підготуйте повідомлення про ситуації, коли необхідно вдаватися до самозахисту.
ВИСНОВОК.
У випадку затримання неповнолітнього поліція зобов’язана повідомити його батьків і розмовляти з ним тільки в їх присутності.
У разі потреби кожен громадянин має право на допомогу адвоката.
Незнання законів не звільняє громадянина від відповідальності.
Законом визначено, що громадянин підпадає під кримінальну відповідальність з 16 років, а за тяжкі злочини, небезпека яких зрозуміла навіть підліткам, кримінальна відповідальність настає з 14 років.
Презентація.

Комментариев нет:

Отправить комментарий