вторник, 7 апреля 2020 г.

08.04.2020 року
8 клас
ТЕМА. Вплив забруднення грунтів на здоров'я.
Перегляньте відео.
https://www.youtube.com/watch?v=Qc333JZwYOk
 «Цифри і факти»
□ Щороку землі України втрачають близько 24 млн тонн гумусу;
□ щохвилини на планеті знищується 50 тонн родючого ґрунту через неправильне його використання;
□ через втрату ґрунтів, опустелювання територій, знищення лісів лише в Африці 1984-85 рр. постраждали близько 30 млн осіб у 21 країні, а 10 млн змушені були стати «екологічними» біженцями, змінити своє місце проживання;
□ щорічно з оброблюваних земель виноситься понад 25 млрд тонн поживних речовин;
□ за глобальною оцінкою Міжнародного ґрунтового центру (Нідерланди) внаслідок антропогенної діяльності вже деградовано понад 15 % усієї світового суходолу. У межах цієї площі близько 6 % землі зруйновано водною ерозією, 28 % — вітровою, понад 12 % — засолено через неправильне зрошення, близько 5 % — виведено з ладу внаслідок надмірної хімізації та фізичної деструкції (випас худоби й витоптування, вирубування лісів, постійні розорювання, будівництво тощо).
2. Ґрунт — це верхній шар літосфери (зовнішня тверда оболонка планети), який люди часто називають «земля». Саме завдяки йому людина може обробляти сільськогосподарські культури. З ґрунту беруть поживні речовини дерева та інша рослинність, яку їдять тварини. Цей шар є основою для всіх харчових ланцюжків. Без нього неможливе існування людини, тому що 97 % харчування люди отримують завдяки землі.
Існують різні джерела забруднення ґрунту. Їх розділяють на природні та антропогенні. Перші виникають без участі людини в результаті біологічних процесів. У ґрунт надходять забруднювальні речовини з іншого природного середовища. Наприклад, у результаті вивітрювання гір, виверження вулканів, опадів, наносів з річок і т. д. Однак відсоток негативного впливу зазвичай незначний і не може завдати шкоди екосистемам.
Антропогенне забруднення відбувається в результаті людської діяльності. Основну масу шкідливих речовин приносить техніка. Наприклад, через активне використання автомобілів відбувається забруднення ґрунту свинцем. У сільському господарстві також використовують багато хімікатів: пестицидів, інгібіторів росту, мінеральних добрив.
Учені вважають, що різке погіршення здоров’я населення пов’язано з хімічним забрудненням навколишнього середовища. Справа в тому, що ґрунт є своєрідним «буфером», де скупчуються стійкі хімічні сполуки. Також він є відправною точкою в «подорожі» трофічними ланцюгами. Складно перерахувати всі джерела забруднення ґрунту.

* Чи існує зв’язок між забрудненням ґрунтів і певними захворюваннями людини?
Негативний вплив погіршення екологічного стану ґрунтів на людину може бути виражений...
□ токсичним ефектом,
□ появою алергій різного характеру,
□ виникненням мутацій;
□ канцерогенним ефектом,
□ порушенням репродуктивних функцій людини,
□ виникненням вад розвитку в дітей та ембріонів,
□ у великих концентраціях у результаті накопичення окремі хімічні та радіоактивні елементи можуть призвести до летальних наслідків.

Схема «Основні джерела забруднення ґрунтів»




Через активне використання природних ресурсів, технічного прогресу й низки інших факторів процес забруднення ґрунту стає неминучим.
Висновки. Не можна залишатися байдужим, живучи серед інших. Адже ніхто не може сказати, що саме стосується окремо кожного. Екологія — проблема глобальна, якою має перейматися кожен мешканець планети.
Домашнє завдання.

На сьогодні людина може зменшити свій негативний вплив на навколишнє середовище. Запропонуйте ваші варіанти нейтралізації джерел забруднення ґрунтів, їх очищення.








Комментариев нет:

Отправить комментарий